top of page
128727665_2783781005178427_9159239061720

Δάφνη Καλαφάτη

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Topos: Lefkada -  Εκπαιδεύτρια

Η Δάφνη Καλαφάτη είναι φωτογράφος, δημιουργός ταινιών τεκμηρίωσης και εικαστική θεραπεύτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σπούδασε Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετέπειτα Φωτογραφία και Κινηματογράφο στην Σχολή S.I.C.A του Μπουένος Αιρες.


Από το 2008 ιδρύει στην Αθήνα την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΑΚΑ, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων Δημιουργικής Τέχνης για Ευπαθείς Ομάδες. Σαν καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΑΚΑ έχει σχεδιάσει πολλά προγράμματα διευρωπαϊκών συνεργασιών με κοινό παρονομαστή την χρήση της Τέχνης σαν μέσω κοινωνικής ένταξης, όπως το πρωτοπόρο πρόγραμμα  PAROL-­‐ Writing and Art Beyond Walls , Beyond Borders, το οποίο εφαρμόστηκε σε 5 Ευρωπαϊκές Φυλακές και απέσπασε μνεία επαίνου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει επιμεληθεί δεκάδες ομαδικές εκθέσεις Τέχνης, θεατρικές παραστάσεις,

εγκαταστάσεις και εκδόσεις με το έργο ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2010 μαζί με την εταιρία θεατρικών παραγωγών Polyplanity λειτουργούν το θεατρικό εργαστήρι Station Athens, ένα από τα πρώτα θεατρικά εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένο για πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016 σχεδίασε το πρόγραμμα Art Emergency, το οποίο εφαρμόστηκε από την ΑΜΑΚΑ για δυο χρόνια, σε πανελλαδικό επίπεδο, ένα πρόγραμμα άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της Τέχνης για το νέο κύμα προσφύγων από τον πόλεμο της Συρίας.


 Από το 2018, σαν προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Santa Fe Art Institute των Η.Π.Α, ταξιδεύει τακτά στο Νέο Μεξικό όπου και διοργανώνει εργαστήρια δημιουργικής φωτογραφίας και γραφής για αυτόχθονες γυναίκες, ενώ έχει μια συνεχή συνεργασία με τον οργανισμό Νative Artists United (NAU), στην Βόρεια Ντακότα, όπου και σχεδιάζει θεραπευτικές παρεμβάσεις για τις γυναίκες των ινδιάνικων καταυλισμών των Βορειοανατολικών πολιτειών.


Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι υπεύθυνη του προγράμματος προφορικής ιστορίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης, Memoriam, το οποίο αποσκοπεί στην σύνδεση των νέων του νησιού της Λευκάδας με την τοπική ιστορία και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σαν κομμάτι μιας νέας πρωτοβουλίας του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

δαφνη καλαφατη: Meet the Team
bottom of page